Structuur Scouting The Challenge


Verenigingsbestuur

Het verenigingsbestuur is het dagelijks bestuur van onze scoutingvereniging. Zij bereiden het beleid voor en voeren het door de groepsraad vastgestelde beleid uit. Het bestuur vergadert 1x per 6 weken (veelal op een doordeweekse avond) en is aanwezig bij de groepsraad die ook 1x per 6 weken plaatsvindt op zaterdag.

Voorzitter (ad interim): Frans van Ham mail sturen of telefonisch 06-51333 968 

Penningmeester: Bart Spooren mail sturen.

Secretaris: Daphne de Kort mail sturen. 

Groepsbegeleider: Bert Wouters mail sturen

Algemeen bestuurslid/ PR: Ricky de Hoogh

Algemeen bestuurslid: Dirk van Dun
Algemeen bestuurslid: Ilona de Gunst

Stichtingsbestuur

De stichting Scouting The Challenge is een beheersstichting waarin de bezittingen van de groep zijn ondergebracht, zij handelen in het belang van de groep en het scoutingspel. Zij zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de aanschaf en het onderhoud van materialen die materialen die groepsbreed gebruikt worden. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan pionierpalen en tenten. 

Voorzitter Frans van Ham mail sturen of telefonisch 06-51 333 968.

Penningmeester: Vincent Maltha mail sturen.

Secretaris: Patricia Delvers mail sturen.

Verhuur Sprokkellaar: Ine Oomen mail sturen.

Verhuur Rendierhoeve: Ingvar Diepens mail sturen.

Groepsraad

De groepsraad bestaat uit alle leiding en het verenigingsbestuur. In de groepsraad worden beslissingen genomen over de speltechnische zaken binnen de groep. Het groepsbeleid wordt bepaald door de gezamenlijke leiding. In feite is de groepsraad dus het hoogste orgaan binnen de groep.

Materiaalbeheer

Het materiaalbeheer zorgt dat het gebouw en de omgeving in goede conditie blijft. Zij zijn ook de aangewezen personen om de kampeerspullen te (laten) repareren. Ook houden zij zich bezig met het verdelen van materialen voor kampen en weekenden.
Materiaalbeheer is op donderdag van 18.00 tot 19.00 en zaterdag van 10.30 tot 12.30 aanwezig.Wil je wat meer weten of wil je helpen met allerlei klusjes. Neem gerust contact met ze op door een keer binnen te lopen of een mail te sturen naar de voorzitter van de stichting. 

Bosbeheer

In Moergestel beheren wij als groep een stuk bos dat de naam ‘De rendierhoeve’ draagt. Het bos is 22 hectare groot. Daarin bevinden zich 10 kampeerterreinen en 6 kampvuurkuilen.

De historie van het Rendierhoeve gebouw dateert al van voor 1600 en foto’s van kampeerders zijn er al van rond 1952. Het klooster en bos waren op dat moment in ons beheer. Het gebouw hebben we na circa 20 jaar verloren door een verkoop. Het bos is nu al meer dan 70 jaar in ons beheer.

Vanwege de omvang van het terrein bestaat er een aparte groep gemotiveerde vrijwilligers die het bos, de kampeerterreinen en kampvuurkuilen onderhouden Daarnaast houden zij toezicht in het bos en coördineren zij de verhuur aan scoutinggroepen.
Wil je meer informatie? Ga dan naar www.kampeerbosderendierhoeve.nl

Ouderraad

Binnen onze groep heeft ook de ouderraad plaats in de groepsraad. Zij behartigen binnen onze groep de belangen van de ouders en/of jeugdleden. Ook kunnen zij als contactpersoon fungeren bij klachten of problemen van ouders van jeugdleden die zij liever niet met de desbetreffende staf of het bestuur willen of kunnen bespreken. Natuurlijk hebben de ouders ook altijd een luisterend oor voor positieve gedachten. Zij zullen de klachten, problemen of nieuwe ideeën dan bespreken binnen de juiste plek in de vereniging. Dit kan de groepsraad zijn, een van de 2 besturen of de vertrouwenspersoon. Op die manier zal er indien nodig/gewenst een passende actie volgen. Daarnaast zullen zij vanuit hun eigen beleving als ouder, het bestuur adviseren bij allerlei zaken.
Op dit moment wordt de ouderraad bemand door 1 ouder en kunt u vanzelfsprekend altijd contact met hem opnemen wanneer daar aanleiding voor is;

  • Hein van Esch


Mocht je zelf ook geïnteresseerd zijn om te helpen in de ouderraad, neem dan ook gerust contact op!

Contact opnemen kan via: ouderraad@scoutingthechallenge.nl

Vertrouwenspersonen

Binnen onze groep hebben wij 2 functies voor de taak van vertrouwenspersoon. 1 interne vertrouwenspersoon die op een of andere manier betrokken is bij de groep en 1 externe vertrouwenspersoon die geen band heeft met de groep.

Iemand van de groep kan zich melden bij een van de vertrouwenspersonen als er sprake is van grensoverschrijdend gedrag. Dit kan zijn op financieel, psychisch, lichamelijk of seksueel gebied. De bedoeling is dat hij/zij zich ondersteund weet in diens volgende stappen. De vertrouwenspersoon kun je in vertrouwen nemen en neemt een onafhankelijke positie in. Daardoor is deze ook benaderbaar als iemand geen gehoor vindt bij bestuur of leidinggevenden of zich daar onveilig voelt waardoor hij/zij het daar niet kan of wil delen. 

Grensoverschrijdend gedrag kan plaatsvinden op verschillende lagen:

  • Tussen volwassene en Jeugdleden
  • Tussen jeugdleden onderling
  • Tussen volwassenen onderling
  • Grensoverschrijdend gedrag in de thuissituatie

De vertrouwenspersoon is een adviseur en geeft gedegen advies vanuit expertise als vertrouwenspersoon dat ertoe bijdraagt dat een hulpzoeker zich gehoord voelt en weet wat hij of zij kan doen in een situatie. 

Vertrouwenspersoon intern

Deze vacature staat open!

Vertrouwenspersoon extern

De heer Loe Smits bereikbaar via 013-5446619

Praktijkbegeleider

De praktijkbegeleider houdt zich bezig met de kwaliteit en de ontwikkeling van de teams en de leiding binnen onze Scoutinggroep. De praktijkbegeleider begeleidt en beoordeelt de leidinggevenden en de teams op hun competenties. Hebben zij in huis wat nodig is om de kwaliteit te leveren die ten goede komt aan het spel en de hele Scoutinggroep? Hij/zij coacht en motiveert vrijwilligers in de groep om zich verder te ontwikkelen en hun kwalificatie te behalen. De functieprofielen en kwalificatiekaarten helpen om inzichtelijk te krijgen welke competenties (het geheel aan vaardigheden, kennis en houding over een onderwerp) er nodig zijn om een (deel)kwalificatie te behalen. Daarnaast kan een praktijkbegeleider ook andere trainingen organiseren naar behoefte van de stafleden. Dan kan je bijvoorbeeld denken aan het omgaan met ADHD/Autisme, EHBO, BHV, cursussen om veilig te klimmen en ga zo maar door.

Volop mogelijkheden om je te ontwikkelen binnen onze groep dus!

Mocht je vragen hebben hierover, stuur gerust een bericht naar praktijkbegeleider@scoutingthechallenge.nl 

Groepsbegeleider

De groepsbegeleider helpt de (bege)leiding bij lastige zaken zoals kinderen met probleemgedrag of moeilijke gesprekken met ouders. De groepsbegeleider coacht de (bege)leiding bij het ontwikkelen van het programma en bewaakt van een afstandje de afspraken en de samenwerking van het team. De groepsbegeleider stimuleert de (bege)leiding om zichzelf te ontwikkelen en de persoonlijke vaardigheden te ontplooien.

De groepsbegeleider is aanspreekpunt binnen de groep, maar ook erbuiten. Kaderleden kunnen terecht bij de groepsbegeleider voor allerhande (scouting)zaken, ouders kunnen hun mening bij hem kwijt en aspirant-leiding krijgt meer informatie. De groepsbegeleider houdt het totaaloverzicht van wat er in de groep gebeurt. Hij probeert de groep te sturen naar aanleiding van het beleid van de scoutinggroep.

Iets bespreken? Contact opnemen kan via groepsbegeleider@scoutingthechallenge.nl 

VOG-functionaris

Al onze stafleden beschikking over een VOG die elke 3 jaar opnieuw wordt aangevraagd. Dit als een van de middelen om te zorgen voor een sociaal veilige scoutinggroep. 

Voor meer informatie over ons VOG-beleid kan je terecht bij ons verenigingsbestuur.